Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Τα Πειραματικά Σχολεία του Κιλκίς σε εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βουλγαρία



Μια όμορφη εμπειρία έζησαν μαθητές του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου και του 2ου Πειραματικού ΓΕΛ Κιλκίς που συμμετέχουν στους Ομίλους “Ψηφιακοί Περίπατοι στην Ιστορία ΙΙ” και “Δημοσιογραφία και Ψηφιακά ΜΜΕ”. Στα πλαίσια του συμφώνου συνεργασίας που έχουν υπογράψει τα δύο σχολεία με το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών και της υλοποίησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του, επισκέφτηκαν τη Βουλγαρία ύστερα από πρόσκληση της Θεολογικής Σχολής της Σόφιας.


Πρώτη στάση του ταξιδιού μας ήταν η Μονή της Ρίλα, θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο των Βουλγάρων. Η Μονή, χτισμένη σε ένα εξαιρετικής ομορφιάς φυσικό τοπίο - που το έκανε ακόμη ομορφότερο το χιόνι που είχε καλύψει τις γύρω κορυφές - είναι γνωστή για τις τοιχογραφίες της αλλά και το ρόλο που έπαιξε στην ιστορία της Βουλγαρίας.





Στο κέντρο της πρωτεύουσας Σόφιας είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τη συνάντηση των τριων μονοθεϊστικών θρησκειών στο χώρο των Βαλκανίων. Επισκεφτήκαμε αρχικά τον καθεδρικό ναό του Αλεξάνδρου Νιέφσκι - τον δεύτερο μεγαλύτερο χριστιανικό ναό της Βαλκανικής. Φυσικά δεν παραλείψαμε την επίσκεψη στην κρύπτη του ναού με τις βυζαντινές εικόνες και τα κειμήλια που μαρτυρούν την ιστορία της περιοχής και τη σχέση της με το Βυζάντιο.

Ακολούθησε η επίσκεψη στο βυζαντινό ναό της Αγίας Σοφίας του 6ου αιώνα μ.Χ, και στην εντυπωσιακή ρωσική εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Θαυμάσαμε την έδρα του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, το Εθνικό Θέατρο Ιβάν Βάζοφ, την Εθνική Πινακοθήκη, το Προεδρικό Μέγαρο, το ναό της Αγίας Κυριακής και το ναό της Αγίας Παρασκευής των σελοποιών. Παρατηρήσαμε την αρχιτεκτονική στο τέμενος Μπάνια Μπάσι - έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα Σινάν - και της κεντρικής Συναγωγής της Σόφιας. Με σύμμαχο τον καλό καιρό οι μαθητές μας απόλαυσαν τη βόλτα τους στην κεντρική οδό της Μπίτοσα και συναντηθήκαμε μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο για την επιστροφή μας στο ξενοδοχείο.

Την τρίτη και τελευταία μέρα περιηγηθήκαμε στις αίθουσες του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας με τα 650000 εκθέματα από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν. Ανάμεσά τους τα χρυσά κτερίσματα των Θρακών αλλά και πολλά κειμήλια που αναδεικνύουν την παρουσία του ελληνισμού στην περιοχή. Στην επιστροφή μας κάναμε στάση στο Μπλαγκόεβγκραντ (Άνω Τζουμαγιά) με τα όμορφα κτίρια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και τη μακραίωνη ιστορία.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τον καθηγητή Svetoslav Ribolov, αναπληρωτή κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Σόφιας “Άγιος Κλήμης Αχρίδος” για την πρόσκλησή του που άνοιξε νέους δρόμους ιστορικής γνώσης στους μαθητές μας και προσέγγισης των λαών μας. Θερμές ευχαριστίες και στην κυρία Ιωάννα Κλιάρη, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΠΙΠΜ για την άψογη συνεργασία μας και την αρωγή της στις δράσεις και την υλοποίηση των ιδεών μας, πάντα στο πλαίσιο της ιδεολογίας που διέπει το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και της εκπαιδευτικής καινοτομίας που αυτό προωθεί. Ευελπιστούμε ότι η όμορφη σχέση που έχουμε χτίσει θα συνεχιστεί και θα προσφέρει στους μαθητές του Κιλκίς και νέες ευκαιρίες για ιστορικές αναζητήσεις και περιπάτους.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου