Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ κο ΘΕΜΗ ΚΟΣΜΙΔΗ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΚΙΛΚΙΣ





1. Πως νιώθετε που  οι πολίτες του Δήμου Κιλκίς σας ψήφισαν για 2η θητεία;


Λοιπόν, το συναίσθημα την ώρα της εκλογής είναι σίγουρα χαρά και ικανοποίηση, αλλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ίσως και μέσα σε λίγα λεπτά, συνειδητοποιείς την ευθύνη που αναλαμβάνεις. Όλο αυτό δεν είναι μόνο θέμα εκλογής, αλλά και των υποχρεώσεων που προκύπτουν από την εκλογή, και κατ' επέκταση, γιατί τη δεδομένη στιγμή όλοι είμαστε δημοτικοί σύμβουλοι. Θεωρώ ότι το συναίσθημα που βίωσα ήταν πάρα πολύ συγκινητικό, γιατί είναι μια ικανοποίηση που δέχεσαι πολλές φορές ως άνθρωπος για την επιλογή που έχεις κάνει να υπηρετήσεις τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.

2. Για ποιους λόγους πιστεύετε ότι οι πολίτες σας εμπιστεύτηκαν;


Οι λόγοι στους οποίους μπορεί κάποιος να αναφερθεί είναι αυτοί που αντλεί από τις συζητήσεις με πολίτες, με ανθρώπους που συναντά καθημερινά. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτοί είναι και οι δεδομένοι λόγοι. Θεωρώ ότι το έργο της δημοτικής αρχής, κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο, είναι αυτό που δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους υποψήφιους να αντλήσουν ψήφους από τους δημότες. Σαφώς, πρόκειται για ένα έργο που προέρχεται από τη συνέργεια όλων των δημοτικών συμβούλων της παράταξης και του δημάρχου, ο οποίος ηγείται της παράταξης. Σε γενικές γραμμές, θεωρώ ότι εκεί επικεντρωνόμαστε περισσότερο για να μην ξεφεύγουμε από τον στόχο που έχουμε θέσει: να δημιουργούμε, να προσφέρουμε και να δίνουμε κίνητρο στη νέα γενιά να αγαπήσει περισσότερο τον τόπο της και να καταλάβει ότι με εργασία και πολύ κόπο μπορείς να κατακτήσεις νίκες και να επιτύχεις πράγματα που ίσως φαίνονται αδύνατα.


3. Αφήσατε μια αξιοσημείωτη πορεία στον ιδιωτικό τομέα για να ασχοληθείτε με την πολιτική. Είναι αυτή η αρχή μια συνέχειας για εσάς;


Από μικρό παιδί, διάφορα γεγονότα πολλές φορές με οδήγησαν σε κάποιες αλλαγές. Η αλήθεια είναι ότι, όταν το 2018 είχα συναντήσει τον τότε υποψήφιο δήμαρχο Κιλκίς, Δημήτριο Κυριακίδη, και τον νυν πλέον δήμαρχο για δεύτερη θητεία, κάναμε μια συζήτηση και ανταλλάξαμε απόψεις για την τοπική αυτοδιοίκηση, με την οποία προγενέστερα δεν είχα καμία επαφή. Θεώρησα ότι ίσως να ήταν η κατάλληλη στιγμή να μπω στη διαδικασία της ενασχόλησης με τα κοινά, όπως λέμε στην καθημερινότητά μας, και με την τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί είχα διάθεση προσφοράς και εργασίας. Κάπως έτσι ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια, και στην πορεία συνειδητοποίησα ότι οι δρόμοι της ιδιωτικής εργασίας μου και της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι παράλληλοι. Ωστόσο, θεώρησα ότι θα δώσω περισσότερο χρόνο στο κομμάτι της τοπικής αυτοδιοίκησης, κάτι που ισχύει ακόμη και σήμερα, και το κάνω με μεγάλη ικανοποίηση, παρά τις θυσίες που μπορεί να χρειάζονται, όπως ο περιορισμός προσωπικού χρόνου και χρόνου με την οικογένειά μου και τα παιδιά μου. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος και θεωρώ ότι έχουμε ακόμα πολλά να προσφέρουμε.





4. Θεωρείτε ότι μια θητεία είναι ικανή να αναδείξει το έργο ενός Δημοτικού λειτουργού; Έχετε μετανιώσει για κάτι το οποίο δεν έχετε κάνει στη θητεία σας;


Θεωρώ ότι το έργο ενός δημοτικού λειτουργού είναι ελάχιστα προσωποποιημένο. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς το έργο ανήκει στη δημοτική αρχή. Στη δημοτική αρχή συμμετέχουν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι έχουν έναν ενεργό ρόλο, όπως παραδείγματος χάρη ο αντιδήμαρχος, ο εντεταλμένος σύμβουλος ή ο δημοτικός σύμβουλος. Όλοι μαζί, αν δεν συνεργαστούν, δεν μπορεί να αποτυπωθεί η καλύτερη δυνατή εικόνα. Δεν είναι καλό για μια παράταξη να είναι όλα προσωποποιημένα. Σαφώς, ό,τι έχει γίνει και γίνεται πάντα αποτυπώνει μια γενική συλλογική προσπάθεια και από εκεί και πέρα ο καθένας στο χώρο στον οποίο έχει τις αρμοδιότητες προσπαθεί να πετύχει ατομικά το καλύτερο δυνατό. Αλλά δεν είναι ατομική δράση, είναι συλλογική.

Για παράδειγμα, για να πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση πολιτισμού, υπάρχει συνέργεια ανθρώπων που είναι υπάλληλοι, αιρετοί που ασχολούνται με την καθαριότητα, με το οικονομικό τμήμα, με το τμήμα αδειοδοτήσεων. Υπάρχει συνέργεια πολλών αρμοδιοτήτων και δεν είναι επιτυχία του ενός, αλλά επιτυχία των πολλών. Καταρχήν, δεν υπάρχει κάτι που έχουμε βάλει στο μυαλό μας και δεν το έχουμε κάνει. Αυτό που ίσως θεωρώ είναι ότι δεν φτάνουν οι ώρες της ημέρας, γιατί για κάποια πράγματα υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία που ορίζει ο κώδικας λειτουργίας και πρέπει να ακολουθούμε αυτές τις γραμμές και να προσπαθούμε να μην παρεκκλίνουμε, ώστε να πετύχουμε περισσότερα πράγματα.

Θεωρώ ότι ο στόχος τον οποίο θέσαμε στην πρώτη θητεία έχει επιτευχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, και αυτός είναι και ο στόχος μας. Στη δεύτερη θητεία θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε όσο μπορούμε τα τοπόσημα του Δήμου Κιλκίς, για να ξεκινήσει η διαδικασία μιας τουριστικής κίνησης, κάτι που είναι ένα επιθυμητό αποτέλεσμα από πολλούς φορείς, πέραν της δημοτικής αρχής. Σαφώς χρειάζεται τη συνέργεια πολλών φορέων, όπως το εμπορικό επιμελητήριο, ο εμπορικός σύλλογος, κλπ. Δεν είναι επιτυχία του ενός, αλλά αποτέλεσμα της συνεργασίας πολλών.



5. Πως ενημερώνεστε για τα προβλήματα των δημοτών;


Μετά από συζήτηση με τον δήμαρχο, καταλήξαμε στο γεγονός ότι, για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, πρέπει να είμαστε πλήρους απασχόλησης στο δημαρχείο. Προσπαθούμε να είμαστε κοντά στα καθήκοντά μας 7 μέρες την εβδομάδα. Ενημερωνόμαστε με άμεση επαφή, είτε αυτή γίνεται μέσω των social media, είτε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, είτε με δια ζώσης επικοινωνία με ανθρώπους που επισκέπτονται το δημαρχείο. Εκεί θέτουν τους προβληματισμούς τους, τα παράπονά τους, τις επιθυμίες τους και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται. Αυτή η συνεχής επικοινωνία και δέσμευση είναι απαραίτητη για να διασφαλίσουμε ότι οι ανάγκες και οι προσδοκίες των δημοτών μας ακούγονται και αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύουμε τη διαφάνεια και τη λογοδοσία της δημοτικής αρχής, καθώς και την εμπιστοσύνη των πολιτών στην τοπική αυτοδιοίκηση.


6. Ποιο θεωρείται ότι είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που ταλανίζει την πόλη μας;

 Ένα πολύ ωραίο ερώτημα είναι το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την πόλη του Κιλκίς. Θεωρώ ότι το Κιλκίς δεν έχει να ζηλέψει από πολλές επαρχιακές πόλεις, αν και δεν μπορεί να συγκριθεί με αστικούς δήμους όπως ο Δήμος Θεσσαλονίκης ή ο Δήμος Αθηναίων λόγω πληθυσμού. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Δήμος Κιλκίς δεν είναι μόνο η πόλη. Περιλαμβάνει 116 οικισμούς και 53 κοινότητες, και όπως αντιλαμβάνεστε, οι κάτοικοι των απομακρυσμένων χωριών θέλουν και αυτοί κάποιες παροχές, αν και όχι ισοδύναμες με αυτές της πόλης του Κιλκίς.

Αυτό το έχουμε επιδιώξει και έχουμε πετύχει αρκετά τα προηγούμενα χρόνια. Όσον αφορά την πόλη του Κιλκίς, θεωρώ ότι σε κάποιους τομείς λειτουργούμε αρκετά καλά. Αυτό που θα ήθελα να επιδιώξω και να δω στην πόλη του Κιλκίς, όπου ζω και εγώ με την οικογένειά μου, είναι να δώσω χρώμα στην πόλη γενικότερα, είτε αυτό είναι μεταφορικό χρώμα με εκδηλώσεις είτε πραγματικό χρώμα με πράσινο και λουλούδια. Θα ήθελα να αποκτήσει η πόλη μεγαλύτερη ζωντάνια.

Σε αυτό, νομίζω, θα παίξουν μεγάλο ρόλο οι νέοι της περιοχής μας, οι οποίοι πρέπει να αποκτήσουν έναν πιο ενεργό ρόλο, ερχόμενοι κοντά σε φορείς και συλλογικότητες, ώστε να αναδείξουμε τον τόπο μας, να τον αγαπήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο και να επιδιώξουμε να έχουμε περισσότερα πράγματα. Είναι πολύ σημαντικό γιατί, τότε, αυτόματα θα καταστήσουμε το Κιλκίς μια ζωντανή πόλη στον χάρτη της Ελλάδας που πολλοί θα θέλουν να την επισκεφτούν. Με την επισκεψιμότητα θα πετύχουμε πολλά πράγματα: θα μπορέσουμε να ανοίξουμε περισσότερο την αγορά μας, να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας και να αποκομίσουμε όλα τα συνακόλουθα οφέλη.

Θεωρώ ότι το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να δω στην πόλη μου είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας, ώστε να γίνει ακόμη πιο ζωντανή μέσα από δράσεις είτε συλλογικοτήτων και φορέων είτε μέσω επιλογών που θα κάνει η δημοτική αρχή.




7. Πιστευετε οτι οι δρόμοι της πόλης μας είναι ασφαλείς για τους πεζούς;


Αναφερόμενος στις πεζοδρομήσεις, θα ήθελα να επισημάνω κάτι σημαντικό, ειδικά για τους νέους. Υπάρχουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες που δίνουν τη δυνατότητα σε όποιον διαπιστώνει κάποιο πρόβλημα να επικοινωνεί με τον Δήμο. Δεν είμαι πάντα υπέρ της άποψης ότι η επικοινωνία πρέπει να γίνεται μόνο επί προσωπικού, γιατί και εμείς εδώ που υπηρετούμε έχουμε την υποχρέωση να ανταποκρινόμαστε σε κάποια προβλήματα.

Όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, είτε αυτό είναι πεζοδρόμηση είτε κάποια άλλη βλάβη, υπάρχει η δυνατότητα οι δημότες να έρχονται σε επικοινωνία ηλεκτρονικά, χρησιμοποιώντας κωδικούς Taxisnet, αυτούς που χρησιμοποιούμε γενικότερα για τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. Δημιουργώντας έναν λογαριασμό στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δήμου Κιλκίς, που έχουμε δημιουργήσει από την προηγούμενη δημοτική αρχή, μπορούμε να έρθουμε σε άμεση επικοινωνία, αναφέροντας με ακρίβεια το πρόβλημα που έχουμε διαπιστώσει.

Για παράδειγμα, αν βλέπουμε δύο σπασμένα πλακάκια σε ένα πεζοδρόμιο, μπορούμε να τα αναφέρουμε με μια φωτογραφία. Όπως αντιλαμβάνεστε, πολλές φορές δεν είναι δυνατόν ο δήμαρχος ή ο αρμόδιος αντιδήμαρχος να βρίσκονται στους δρόμους και να ελέγχουν όλα τα πεζοδρόμια. Υπάρχουν ατέλειες και προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό.

Όσον αφορά τα πεζοδρόμια που έχουν φθορές, καλό είναι αυτά να αναδεικνύονται. Εάν υπάρχουν σημεία που δεν έχουν καν πεζοδρομήσεις, πρέπει να τα επισημαίνουμε. Αν και δεν είναι εφικτό να λυθούν όλα τα προβλήματα άμεσα, το να ιεραρχούνται και να μπαίνουν σε μια σειρά προτεραιότητας είναι το επιθυμητό για τη δημοτική αρχή.

Με τη χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, οι δημότες μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και στη βελτίωση της καθημερινότητας στην πόλη μας. Είναι σημαντικό όλοι μαζί να συνεργαστούμε για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το Κιλκίς.


8. Τι δεσμεύσεις αναλαμβάνετε για τα αδέσποτα ζώα;


Τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων στον Δήμο Κιλκίς την έχει αναλάβει ο συνάδελφος Γιώργος Μπαλάσκας, ο αντιδήμαρχος. Ο Γιώργος προσπαθεί, στο μέτρο του δυνατού, να αξιοποιήσει τα διαθέσιμα προγράμματα με την καθοδήγηση του δημάρχου Δημητρίου Κυριακίδη. Ο Δήμος Κιλκίς έχει προχωρήσει αρκετά, αξιοποιώντας συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι συναρμοδιότητά μου, μπορώ να σας απαντήσω γενικά ότι ο Δήμος είναι σε επαφή και συνεργασία με σωματεία που ενδιαφέρονται για τη φιλοζωία, όπως ο Φιλοζωικός Σύλλογος Κιλκίς και άλλες νέες συλλογικότητες που ασχολούνται με τα αδέσποτα.

Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι δημότες πρέπει να επισημαίνουν τα κακώς κείμενα. Πολλά από τα αδέσποτα ζώα προέρχονται από συγκεκριμένους χώρους και δεν εμφανίζονται ξαφνικά στην πόλη. Κάποιοι τα εγκαταλείπουν, και αυτοί πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη και να τιμωρούνται.

Ο Δήμος Κιλκίς προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των αδέσποτων στο μέτρο του δυνατού, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που παρέχει η κεντρική κυβέρνηση. Στόχος μας είναι να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τα αδέσποτα ζώα, εξασφαλίζοντας ότι ζουν σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον.



9. Θεωρείτε ότι οι υπηρεσίες του Δήμου χρειάζονται βελτίωση στον τρόπο με τον οποίο παρέχουν τις υπηρεσίες τους στον πολίτη;


Η βελτίωση των υπηρεσιών πρέπει να είναι πάντα δεδομένη για οποιαδήποτε δημοτική αρχή ή δημόσια υπηρεσία, ώστε οι δημότες να έχουν την καλύτερη δυνατή απόλαυση αυτών των υπηρεσιών. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο τι υπάρχει, αλλά και με ποιο προσωπικό και δυναμικό λειτουργούμε. Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, και πολύ περισσότερο οι δήμοι, είναι υποστελεχωμένοι. Δεν διαθέτουν πολύ προσωπικό, αλλά προσπαθούν και δίνουν τα μέγιστα για να πετύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Δεν είναι εύκολο για κάθε δήμαρχο να έχει όσα άτομα χρειάζεται, καθώς πρέπει να ακολουθούμε συγκεκριμένες διαδικασίες και κανόνες. Θεωρώ ότι μια υπηρεσία επιδέχεται πάντα βελτίωση και χρειάζεται να εναρμονίζεται με τους νέους κανόνες και εξελίξεις. Ιδιαίτερα τώρα που ζούμε σε μια κοινωνία πληροφορίας, η πληροφορική έχει εισέλθει στην καθημερινότητά μας και είναι σημαντικό να εκμεταλλευόμαστε αυτή την τεχνολογία για την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών.

Εσείς, οι νεότεροι, που χρησιμοποιείτε τα social media, αντιλαμβάνεστε πόσο άμεση είναι η ροή των πληροφοριών. Η ταχύτητα με την οποία μεταδίδονται οι πληροφορίες είναι τόσο μεγάλη, που πολλές φορές δεν συνειδητοποιούμε ότι κάτι έχει ήδη συμβεί. Η άμεση πρόσβαση στην πληροφορία και η γρήγορη αντίδραση είναι κλειδιά για την αποτελεσματική λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών. Έτσι, πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι να προσαρμοζόμαστε και να εξελισσόμαστε, για να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους δημότες μας.





10. Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι σας για την επόμενη πενταετία;


Οι στόχοι που έχει θέσει η δημοτική αρχή του Κιλκίς, όπως ανακοινώθηκαν και προεκλογικά από τον δήμαρχο, είναι οι εξής:

  1. Αξιοποίηση και Απορρόφηση Πόρων: Στόχος είναι η αξιοποίηση στο μέτρο του δυνατού και η απορρόφηση των πόρων από τον προϋπολογισμό, σύμφωνα με τις εγκρίσεις του δημοτικού συμβουλίου.

  2. Εξωστρέφεια και Αύξηση Επισκεψιμότητας: Σκοπός είναι η λειτουργία με εξωστρέφεια ώστε να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στην περιοχή. Το Κιλκίς έχει πολλά να αναδείξει, από συγκεκριμένα τοπόσημα μέχρι τη συνεργασία με φορείς όπως η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

  3. Ανάδειξη του Κιλκίς: Προσπάθεια ανάδειξης του Κιλκίς ως σημείου σχολικών επισκέψεων και ενίσχυση της τοπικής αγοράς για να επενδύσει και να αναπτυχθεί περαιτέρω.

  4. Υλοποίηση Έργων: Η υλοποίηση έργων που έχουν προκηρυχθεί και δρομολογηθεί από την προηγούμενη δημοτική περίοδο.

  5. Πολιτιστικές Δράσεις και Εκδηλώσεις: Προώθηση πολιτιστικών δράσεων που προσελκύουν επισκέπτες από άλλες περιοχές και αναδεικνύουν το Κιλκίς στον χάρτη των πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

  6. Υποστήριξη Τοπικών Κοινοτήτων: Διοργάνωση εκδηλώσεων όπως παιδικά θέατρα και κινηματογραφικές προβολές σε χωριά, δίνοντας ζωή και κίνητρα στους νέους να επισκέπτονται τις περιοχές καταγωγής τους.

  7. Ανάδειξη Τοπόσημων: Αύξηση της επισκεψιμότητας σε τοπόσημα όπως το Σπήλαιο Κιλκίς, χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως η Google για τη διαφήμιση και τη βαθμολόγηση. Αυτό έχει ήδη αποφέρει καρπούς, με την επισκεψιμότητα να έχει αυξηθεί σημαντικά.

  8. Βελτίωση Ποιότητας Εκδηλώσεων: Στόχος είναι η συνεχής βελτίωση της ποιότητας των εκδηλώσεων ώστε να δημιουργηθεί ένα ισχυρό κίνητρο για τους επισκέπτες.

  9. Τουριστική Ανάπτυξη: Δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάπτυξη του τουρισμού στο Κιλκίς, είτε αυτός αφορά τον ιαματικό τουρισμό είτε τον θρησκευτικό τουρισμό.

  10. Υποδομές και Φιλοξενία: Προώθηση της πόλης ως κέντρο διημέρευσης, αξιοποιώντας τις ξενοδοχειακές μονάδες και υποστηρίζοντας την τοπική αγορά και τον σύλλογο εστίασης.

            Με την υλοποίηση αυτών των στόχων, η δημοτική αρχή στοχεύει να αναδείξει το Κιλκίς και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων του, δημιουργώντας ταυτόχρονα κίνητρα για την προσέλκυση επισκεπτών και επενδύσεων στην περιοχή.

11. Πείτε μας λίγα λόγια για την ανάπλαση της οδού Λέκκα.


Ως δημοτικός σύμβουλος, μπορώ να μοιραστώ την εμπειρία μου σχετικά με το φιλόδοξο εγχείρημα της ανάπλασης της περιοχής του Open Mall στο Κιλκίς. Η δημιουργία αυτών των ανοιχτών κέντρων εμπορίου ήταν ένα πρωτοποριακό βήμα για τον δήμο μας. Κατά την παρουσίαση από την αρμόδια εταιρεία, είχαμε την τύχη να είμαστε ο τέταρτος δήμος σε αξιολόγηση και ετοιμότητα, όσον αφορά τη διαδικασία μελετών, ωρίμανσης και δημοπράτησης του έργου.

Η παρούσα εικόνα μπορεί να μην είναι ευχάριστη για τους δημότες, καθώς η οδός βρίσκεται σε κατάσταση ανακατασκευής για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το έργο αυτό απαιτεί τη συνεργασία πολλών φορέων και δεν είναι απλώς ένα θέμα του δήμου. Η πολυπλοκότητα του εγχειρήματος και οι πολλές διαφορετικές εμπλεκόμενες υπηρεσίες (φυσικό αέριο, οπτικές ίνες κ.λπ.) έχουν επιμηκύνει τη διαδικασία ολοκλήρωσης.

Παρά τις δυσκολίες, είναι αναγκαίο να ξεφύγουμε από λαϊκιστικές τοποθετήσεις και να δούμε την ουσία. Το έργο είναι πρωτοποριακό για την πόλη μας και ο ίδιος ο δήμαρχος επιβλέπει και προσπαθεί να πετύχει την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωσή του. Τέτοια έργα δεν ολοκληρώνονται μέσα σε εβδομάδες ή μήνες, αλλά η τρέχουσα εξέλιξη είναι ικανοποιητική.

Σύντομα θα δούμε την πρώτη αποτύπωση των προσπαθειών μας, με την ανάπλαση να προχωρά στις οδούς Βενιζέλου, 21ης Ιουνίου, κ.λπ. Αναγνωρίζω ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να δημιουργεί άσχημη εικόνα λόγω της προσωρινής κατάστασης, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι με τη βοήθεια όλων των ενεργών πολιτών θα φτάσουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Το έργο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν είναι παγωμένο. Η δημοτική αρχή προσπαθεί συνεχώς να πετύχει το καλύτερο δυνατό, παρά τις προκλήσεις και τις δυσκολίες. Με συλλογική προσπάθεια και υπομονή, το Κιλκίς θα αναδείξει τη νέα του εικόνα και θα αποκομίσει τα οφέλη από αυτό το πρωτοποριακό εγχείρημα


13. Ποια ήταν η καλύτερή σας στιγμή ως αντιδήμαρχος  και ποια η πιο δυσάρεστη;


Δεν μπορώ να προσδιορίσω με σαφήνεια την καλύτερη στιγμή στη θητεία μου ως δημοτικού συμβούλου. Ωστόσο, η επανεκλογή μου ήταν ένα ιδιαίτερα σημαντικό και συγκινητικό γεγονός, το οποίο θεωρώ πολύ τιμητικό. Δεν μπορώ να βρω τα κατάλληλα λόγια για να περιγράψω αυτήν τη στιγμή, καθώς ακόμη και σήμερα με συγκινεί βαθιά και μου χαρίζει μεγάλη χαρά. Ταυτόχρονα, αντιλαμβάνομαι την υποχρέωση που αναλαμβάνω με την εμπιστοσύνη του κοινού και προσπαθώ να είμαι αντάξιος αυτής της εμπιστοσύνης, έχοντας στόχους για την περαιτέρω εξέλιξη.

Μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές ήταν η πρώτη μεγάλη εκδήλωση που διοργανώσαμε στο Θέατρο Λόφου Κιλκίς. Η συνεργασία με τους συνεργάτες μας και τη συμμετοχή των παιδιών, είτε εθελοντών είτε επαγγελματιών, ήταν εξαιρετική. Η επιτυχία της εκδήλωσης αποτελεί ένα εφαλτήριο για μας και αντιπροσωπεύει τη δυνατότητα πραγματοποίησης σημαντικών επιτευγμάτων μέσω της συνεργασίας.

Δεν μπορώ να ορίσω μια συγκεκριμένη δύσκολη στιγμή, καθώς πολλά πράγματα μου έρχονται στο μυαλό. Δεν αισθάνθηκα ποτέ άβολα για τη θέση που υπηρετώ. Ωστόσο, υπήρξαν στιγμές κατά τις οποίες ορισμένες εκδηλώσεις ξεπερνούσαν τη χωρητικότητα του συνεδριακού κέντρου και άνθρωποι έμεναν έξω. Αυτό μου προκαλεί αίσθημα απογοήτευσης, αν και δεν οφείλεται σε καμία προσωπική επιλογή μας. Είναι σημαντικό να επενδύσουμε στο μέλλον για να μπορούμε να διαθέτουμε περισσότερα εργαλεία και να δημιουργούμε ακόμη πιο καινοτόμες εκδηλώσεις.

Τέλος, είναι ζωτικής σημασίας να ενθαρρύνουμε τους νέους να είναι ενεργοί πολίτες και να αναδεικνύουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Αντί να περιοριζόμαστε σε καφενειακές συζητήσεις, είναι πιο εποικοδομητικό να δράσουμε και να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα. 



14. Υπάρχει κάποιος Δήμος στην Ελλάδα που θεωρείτε πρότυπο; 


Κατανοώ πλήρως ότι κάθε δήμος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και προκλήσεις. Οι πόλεις με μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού όπως η Θεσσαλονίκη και οι Αθήνες αντιμετωπίζουν διαφορετικά προβλήματα σε σύγκριση με τους πιο αγροτικούς ή περιφερειακούς δήμους. Κάθε δήμος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κατοίκων του με βάση τους διαθέσιμους πόρους και τις προτεραιότητές του.

Η διαχείριση ενός δήμου με πολλούς οικισμούς είναι πράγματι προκλητική, καθώς απαιτεί ισορροπία και διαχείριση των πόρων με στρατηγικό τρόπο. Οι περιοχές αυτές συνήθως αντιμετωπίζουν ξεχωριστά θέματα και χρειάζονται εξατομικευμένες λύσεις που να λαμβάνουν υπόψη τις τοπικές συνθήκες και τις ανάγκες των κατοίκων.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά στοιχεία του κάθε δήμου, καθώς αυτό μας επιτρέπει να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών. Αντλούμε εμπειρίες και πρακτικές από διαφορετικούς δήμους προκειμένου να βελτιώσουμε τις δικές μας διαδικασίες και να επιλύσουμε αποτελεσματικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Εν κατακλείδι, ο στόχος είναι η συνεχής βελτίωση και η ανάπτυξη του κάθε δήμου, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητές του και τις ανάγκες των πολιτών του.


15. Ποιος πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι ο ρόλος των δημοτών για τη σωστή λειτουργία και εικόνα της πόλης;


Θεωρώ ότι ο ρόλος των δημοτών είναι ότι θα πρέπει να είναι πιο ενεργοί οι πολίτες και η ενεργητικότητα αποτυπώνεται όταν έρχονται σε επαφή με το δήμο με τους τρόπους τους οποίους περιέγραψα και πριν και πιο πολύ με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που οι νεότερες γενιές είναι πιο εξοικειωμένες και πιστεύω ότι η χρήση αυτών μπορεί να αναδείξει πολύ πιο εύκολα τα προβλήματα που έχει. Σε αντίθεση από το να μπούμε σε μία διαδικασία απλά να απαξιώνουμε την οποιαδήποτε προσπάθεια η οποία πολλές φορές κάνει η δημοτική αρχή σε συνεργασία πάντα με το προσωπικό που έχει. Θεωρώ λοιπόν θα πρέπει να είμαστε πιο ανεβεί σαν πολίτες και πολλές φορές να ερχόμαστε σε άμεση επαφή με τις υπηρεσίες προκειμένου να πετύχουμε την βελτίωση της περιοχής μας .





16. Θεωρείτε ότι θα  πρέπει να γίνουν στοχευμένες δράσεις στα σχολεία για τη διαμόρφωση της ορθής συνείδησης και συμπεριφοράς;


Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα καθορίζεται από κάποιες συγκεκριμένες υπηρεσίες . Ο δήμος μπορεί ως αγωγός και αναδεικνύοντας την συμμετοχή κάποιων, ας το πούμε δράσεων , που μπορεί να είναι ένας μαθητικός διαγωνισμός κάτι το οποίο κάνει και  η δημοτική αρχή και επιβραβεύει κάποιους μας μαθητικούς διαγωνισμούς ετησίως οι οποίοι γίνονται είτε με τον αναδεικνύει κάποιες συγκεκριμένες περιόδους όπως είναι ελευθέρια της πόλης του Κιλκίς προκειμένου να αποκτήσουμε την συνείδηση το τι είναι το Κιλκίς;  Ποια ήταν η μάχη του Κιλκίς; Τι γιορτάζουμε στα ελευθέρια; . Άρα θεωρώ ότι ο δήμος πρέπει να είναι πάντα αρωγός και συνεργάζεται όπως κάνει ήδη με όλα τα σχολεία της περιοχής του Δήμου του προκειμένου να πετύχουμε την βελτίωση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών.




17. Βλέπουμε ότι γίνονται εργασίες σε άλλα σχολεία προσθηκη χλοοτάπητα κλπ. Πότε είναι προγραμματισμένες οι αντίστοιχες εργασίες για το δικό μας σχολείο που είναι ένα από τα παλαιότερα και χρειάζεται επιπλέον εργασίες, πχ. ανακατασκευή τουαλετών και εργαστηρίων.



Δεν μπορώ να μιλήσω για το συγκεκριμένο θέμα διότι δεν είναι στην αρμοδιότητά μου, αλλά μπορώ να σας πω για τη διαδικασία. Η διαδικασία ξεκινάει καθώς ο κάθε διευθυντής ή διευθύντρια ενός σχολείου έρχεται σε επικοινωνία με την σχολική επιτροπή, αποτυπώνοντας τα προβλήματα που υπάρχουν. Η σχολική επιτροπή μεταφέρει τα προβλήματα στη διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών, η οποία μπαίνει σε μια διαδικασία διαχείρισης με ιεράρχηση προτεραιοτήτων, δηλαδή να υπάρχει μία προτεραιότητα ανάλογα με το είδος της ζημίας, βλάβης ή βελτίωσης, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τα σχολεία δεν είναι μόνο ένα ή δύο. Υπάρχουν νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια σε όλο τον δήμο, άρα αντιλαμβάνεστε ότι σίγουρα μπορεί να υπάρχουν κάποια προβλήματα. Ωστόσο, θεωρώ ότι με τη συνεργασία των διευθύνσεων και της σχολικής επιτροπής, και στη συνέχεια με τη διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών, μπορούμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό, πάντα με γνώμονα την προτεραιοποίηση των αναγκαιοτήτων και τη σημαντικότητα κάθε ζητήματος.

Ήδη έχουν γίνει βελτιώσεις και προσθήκες σε κάποιες σχολικές μονάδες και φαντάζομαι ότι η διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών έχει λάβει υπόψη τις εισηγήσεις σε συνεργασία με τον δήμαρχο για τις βελτιώσεις, είτε αυτές αφορούν σχολικές αυλές είτε κτιριακές βελτιώσεις.



18. Πρόπερσι με τα μικρολαχανικα ακούστηκε η πόλη μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Σχεδόν κάθε χρόνο το σχολείο μας βραβεύεται σε Πανελλήνιο επίπεδο, όπως πέρσι με το βραβείο καινοτομίας, τη δράση με το  Κιρκινεζι, τις ταινίες για τον Πόντο κλπ. Σκοπεύετε εσείς και ο δήμαρχος να ενισχύσετε κι άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες του σχολείου μας;



Είναι μία γενικής φύσης ερώτηση, αλλά σίγουρα πρέπει να πούμε ότι είμαστε χαρούμενοι που το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο διακρίνεται και βραβεύεται. Βεβαίως, δεν είναι το μόνο, καθώς γνωρίζουμε και άλλες εκπαιδευτικές κοινότητες και ημιεκπαιδευτικές μονάδες που συμμετέχουν σε διάφορους διαγωνισμούς, είτε αυτοί είναι αθλητικοί είτε μορφωτικοί.


Θεωρώ ότι πάντα προσπαθούμε, ως δήμος, να είμαστε αρωγοί σε όλες αυτές τις προσπάθειες. Σαφώς, είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απευθυνθεί στον δήμαρχο, αλλά εμείς, αξιοποιώντας τα εργαλεία που έχουμε, προσπαθούμε να στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες σας. Βεβαίως, αντιλαμβάνεστε ότι μιλάτε ως 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο, και τα σχολεία είναι πολλά, με συγκεκριμένη δυναμική. Προσπαθούμε, όμως, όσο μπορούμε να ανεβάσουμε τον πήχη ψηλότερα.


Δεν υπάρχει κάτι που δεν γίνεται· προσπαθούμε πάντα να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για τη βελτίωση της κατάστασης. Το να είμαστε πιο κοντά σε εσάς είναι άκρως τιμητικό για την πόλη μας και τον δήμο μας. Σχολεία που πετυχαίνουν σε διαγωνισμούς πανελλαδικούς, πανευρωπαϊκούς ή παγκόσμιους κάνουν τον τόπο μας γνωστό, και είναι πάρα πολύ καλό που ακόμη και η επιχειρηματική κοινότητα και οι ιδιώτες μπαίνουν στη διαδικασία να υποστηρίζουν αυτές τις δράσεις. Σαφώς, ο δήμος προσπαθεί να βοηθήσει στο μέτρο του δυνατού και εφικτού κάθε τέτοια προσπάθεια.




ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!!










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου