Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς
«Σπήλαια. Αυτός ο αθέατος θαυμαστός κόσμος της προϊστορίας»
διοργανώνει δράση με θέμα
«ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟ – ΠΑΡΑΜΥΘΙ».
Θρύλοι και αμέτρητες ιστορίες του λαού ακολουθούσαν πάντοτε ένα σπήλαιο, που φάνταζε απόμακρο, σκοτεινό και ξένο προς τους ανθρώπους. Έτσι, από αρχαιοτάτων χρόνων, μαγικές αφηγήσεις καλλιεργούσαν τη φαντασία των μικρών και μεγάλων και αποτύπωναν στο μυαλό και στη μνήμη το μυστήριο ενός άγνωστου παρελθόντος, με τη δεξιότητα της αφήγησης μέσα από ένα θέμα άγνωστο και αθέατο.
Η δράση απευθύνεται σε μαθητές/τριες Γυμνασίου όλων των τάξεων, με σκοπό τη δημιουργική καλλιέργεια της φαντασίας γύρω από το περιβάλλον που διαμόρφωσε τον ανθρώπινο πολιτισμό των σπηλαίων πριν από χιλιάδες χρόνια. Η δημιουργία ιστοριών γύρω από τα σπήλαια (αφηγηματική μάθηση (Storytelling), είτε πραγματικών είτε φανταστικών, βοηθά τα παιδιά να αντιληφθούν με πιο συναισθηματικό τρόπο την έννοια της προϊστορίας (καλοί και κακοί δράκοι, φανταστικά τέρατα, άγρια ζώα που μιλάνε, νεράιδες ως στοιχεία του νερού, αρχαίες λατρείες άγνωστων θεών, κρυμμένοι θησαυροί, υπόγειες λίμνες, ποτάμια, καταρράκτες, περίεργοι σχηματισμοί, κ.τ.λ.).
Στόχος της δράσης είναι οι μαθητές /τριες να στοιχειοθετήσουν ένα δικό τους πρωτότυπο και φανταστικό παραμύθι, που θα απευθύνεται σε μικρά και «μεγάλα» παιδιά με κεντρικό θέμα ένα σπήλαιο. Γι’ αυτό το λόγο, προς διευκόλυνση όλων, παραθέτουμε ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία, που παρατηρήσαμε κατά τη διάρκεια της έρευνας και μελέτης μας για τα σπήλαια. Ωστόσο, αυτό δεν είναι δεσμευτικό, καθώς υπάρχει πληθώρα φανταστικών και υπαρκτών εικόνων και λεπτομερειών που κάνουν ένα σπηλαιο-παραμύθι μοναδικό. Επιπλέον, παραθέτουμε και εικόνες σπηλαίων από όλο τον κόσμο, προς ενημέρωση της πρωτοτυπίας της φύσης.
Η δράση θα διεξαχθεί εντός δύο μηνών (Φεβρουάριος έως Απρίλιος 2025). Τα σπηλαιο-παραμύθια θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση omilos.spilaia@gmail.com μέσα σε ενιαίο φάκελο σχολείου (με όλα τα στοιχεία του σχολείου και με όλα τα έργα των συμμετεχόντων παιδιών), διεύθυνση 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς, Αγ. Δημητρίου 2, Τ.Κ. 61100, τηλ. επικοινωνίας 2341-22682, mail@2gym-kilkis.kil.sch.gr, με καταληκτική ημερομηνία ως 20 Απριλίου 2025. Τριμελής εξεταστική επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από τους Κ.Τουλούμη, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων ΔΔΕ Κιλκίς, Α.Παμπουκίδου, φιλόλογος, Μτχ. Δημουργικής γραφής, βραβευμένη ποιήτρια και sυγγραφέας παραμυθιού, Π.Ιωαννίδου, φιλόλογος, υπεύθυνη εκπαιδευτικού ομίλου «Σπήλαια» Μ.Α. στην Κλασική Αρχαιολογία), θα εξετάσει τα έργα των συμμετεχόντων και θα διακρίνει τους νικητές. Ανά σχολείο θα αναδειχθεί ένας νικητής και μεταξύ των νικητών των διαφορετικών γυμνασίων θα αναδειχθεί το καλύτερο σπηλαιο-παραμύθι. Στους νικητές θα δοθούν αναμνηστικά και στις δύο περιπτώσεις, ενώ το καλύτερο παραμύθι θα βραβευθεί στην τελετή λήξης σχολικού έτους και θα ακολουθήσει η έκδοσή του, καθώς και η ηλεκτρονική ανάρτηση στο blog του Σπηλαίου.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Όριο λέξεων: 800 – 1000
Τίτλος, όνομα συγγραφέα, τάξη, τμήμα, Γυμνάσιο,
Εικονογράφηση εξωφύλλου = είτε ψηφιακή είτε χειρόγραφη (σκίτσο) είναι προαιρετική
2o ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΙΛΚΙΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ «ΣΠΗΛΑΙΑ» 2024-2025
Σχέδιο τύπου σπηλαιογραφίας = ανά θέμα ενότητας είναι προαιρετική
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΠΗΛΑΙΟ – ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ από τον κόσμο των σπηλαίων Δεινόσαυροι, καταρράκτες, εξωτικά λουλούδια, φωσφορίζοντες οργανισμοί, χρωματιστά βρύα, χρωματιστές κληματσίδες, εξωτικά δέντρα, πυγολαμπίδες, δράκος, αρχαίοι ναοί, διαφορετικά είδη περιοχών και ωκεανών, αρχαία (εγκαταλελειμμένη) πόλη, σεισμός, διαφυγή από μετεωρίτη, έκρηξη ηφαιστείου, άνοδος της στάθμης της θάλασσας, χρονομηχανή, ηλεκτρική καταιγίδα, υποβρύχιο, πέτρινο τέρας, γκρεμός, πέτρες που αιωρούνται στο γήινο μαγνητικό πεδίο, σταλακτίτες, σταλαγμίτες, λίμνη, μαγικό σμαράγδι, πόρτα / άνοιγμα πίσω από καταρράκτη, φαράγγι που καταλήγει στον πυρήνα της γης, γέφυρα, πολύτιμοι λίθοι, μυστικό πέρασμα, αρχαίες επιδράσεις, πάγος, σπηλαιο-αρκούδα, ύαινα, μαμούθ, άγρια άλογα, γιγάντιο κόκκινο ελάφι, βίσωνες, ζωγραφιές πάνω σε βράχο, κυνήγι, τόξα, μαγικά φίλτρα, μαγικοί γρίφοι, ανακαλύψεις σπηλαίων, κρυμμένα σε φαράγγια, ζούγκλες και απάτητα βουνά, κ.τ.λ.
Με εκτίμηση,
Παγώνα Κ. Ιωαννίδου (ΠΕ02)
Υπεύθυνη Ομίλου
Μ.Α. στην Κλασική Αρχαιολογία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου